Kecskesajt

MENÜ

KEZDŐLAP   GALÉRIA    ELÉRHETŐSÉG    ÁRAINK   KECSKESAJT   KECSKETEJ

Karakteres remek: a kecskesajt

Mióta a kecskét háziasították, ismerik a pásztorok a kecskesajtot. Bár nem a legolcsóbb sajt, érdemes kipróbálni, és félő, hogy aki kipróbálja, beleszeret, és erre fog gyűjteni minden hónapban.
A kecsketej

A kecskesajt kecsketejből készül, mely az egyik legegészségesebb tejfajta. Gyógyító hatását már a 17. században írásban méltatták. Régen, az antibiotikumok felfedezése előtt a tüdőszanatóriumok mellett kecsketenyészetek voltak, hiszen a kecsketej a tébécé gyógyításában nagy szerepet játszott. A kecske testsúlyának tízszeresét termeli meg tejben. A kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Forralás nélkül is iható, tejallergiát nem okoz. A kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. Vastartalma háromszorosa a tehéntejének. Magas fehérjetartalma miatt igen jó roborálószernek tartják.

 

Karakteres íze miatt önmagában is tökéletes előétel vagy vacsora, kenyérrel, kis paradicsommal Karakteres íze miatt önmagában is tökéletes előétel vagy vacsora, kenyérrel, kis paradicsommal
A kecskesajt

Az általában 40-45 %-os zsírtartalmú kecskesajt meglehetősen tömény. Íze igen markáns, ezért csak kevés kell belőle. A kecskesajtot főleg kis üzemekben, manufaktúrákban, jellemzően kézzel készítik. Ez hazánkra és Nyugat-Európára is érvényes. A legnagyobb hagyománya Franciaországban van a kecskesajtnak, de fogyasztják a görögök, a spanyolok, az osztrákok, a németek, a hollandok, az angolok is. Sokszor keverik juh- és tehéntejjel. A franciák chevre-nek (ejtsd: sevr) hívják.

 

Kenyérlepényen sütve is isteni a kecskesajt Kenyérlepényen sütve is isteni a kecskesajt
Fajták

Rengeteg kecskesajt fajta létezik. Lehet nyers vagy pasztőrözött tejből készülő kecskesajtot kapni. A kecskesajtok íze az egészen enyhétől az igen erőteljesig terjed.

Létezik bevonat nélküli, a bevonatosok közül aranysárgás, penészes, élesztős vagy rúzsos (ez egy penészfajta). Magyar termelők is készítik a sózott faszénnel bevont kecskesajtot.

Zöldfűszerekkel is beborítják, és gyakran a sajt maga kap erős fűszerezést. Olajban eltett kecskesajtokat is lehet kapni, ezek akár fél évig is fogyaszthatók.

 

Friss kecskesajt rózsabors kéregben Friss kecskesajt rózsabors kéregben
Hogyan együk a kecskesajtot?

Krémsajttal keverve, fűszerezve kenhetjük kenyérre. Picit meggrillezve salátával is kitűnő. Ránthatjuk, panírozhatjuk, keverhetjük burgonyával, zöldségekkel, valamint felfújtakhoz is nagyon finom. Isteni körtével, fügével, eperrel, sárgadinnyével.

A franciák hidegen is eszik, de elterjedt a chevre chaud (ejtsd: sevre só), a meleg kecskesajt, bagettel vagy panírozva, baconben megsütve.

 

Gyakran párosítják zöldfűszerekkel, fűszerekkel a kecskesajtot Gyakran párosítják zöldfűszerekkel, fűszerekkel a kecskesajtot
Kedvenc kecskesajtos receptjeink:

Kecskesajtkrém
Hozzávalók 6 fő részére:
20 dkg natúr kecskesajt
5 dkg natúr sovány krémsajt
1 fej hagyma
bazsalikom

rózsabors
1 gerezd fokhagyma
1-2 apróra vágott pirított dió

Elkészítés: A hozzávalókat turmixoljuk - ha kell, egy kis olívát adunk hozzá. A lényeg, hogy sűrű állagú legyen. Tálra rendezzük, a tetejét megszórjuk pirított dióval. Pirítóssal nagyon finom. Előételként egyforma kis paradicsomokba tölthetjük, és ruccolaágyon tálaljuk.

Kecskesajtos paradicsom grillezve
Hozzávalók:
15 dkg kecskesajt
1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
olívaolaj
fűszerek (bazsalikom, oregano, bors)
pesto
magozott olívabogyó és lilahagyma a díszítéshez

Elkészítés: A paradicsomot félbevágjuk, majd a csumáját v alakban kivágjuk, vékony lapokra karikázzuk. A kecskesajtból kb. fél centi széles szeleteket vágunk, ezeket a szeleteket pedig úgy osztjuk el, hogy egy-egy paracsomszeletet beborítsanak. A grillsütő rácsára sütőpapírt vagy alufóliát terítünk, rárakjuk a paradicsomszeleteket úgy, hogy ne érjenek össze. Meglocsoljuk őket egy kis olívaolajjal, fűszerezzük, majd beborítjuk a kecskesajttal. Kb. 10-15 percet grillezzük (míg a sajtok teteje szépen megsül). Míg sül, kis szeletkékre vágjuk az olívabogyót (én a feketét szeretem, mert kevésbé sós), és apró kockára a lila- vagy újhagymát. Ha a grillezés kész, kis dermedés után (hogy a sajt teteje ne legyen olyan folyós) előbb egy-egy pöttynyi pestóval megkenjük a sajtos paradicsom szeletkék tetejét, majd rászórjuk az olíva-hagyma keveréket, tálaljuk.

 

Pácolva is érdemes kipróbálni a kecskesajtot! Pácolva is érdemes kipróbálni a kecskesajtot!

Mézes olajban sült kecskesajt
Hozzávalók:
35 dkg kecskesajt
2 tojás
1 nagy fejes saláta
15 dkg liszt
4 dl olaj
4 evőkanál méz
Az öntethez:
1 dl szezámolaj
0,5 dl almaecet
1 dl akácméz

Elkészítés: A hasábokra vágott kecskesajtot megforgatjuk lisztben, felvert tojásban, majd ismét lisztben. Az olajat a mézzel elkeverjük, a sütéshez felforrósítjuk. Amikor már elég forró, de még nem ég benne a méz, beletesszük a bundázott sajtot, és kevergetve, forgatva készre sütjük. Sütés közben a méz rátapad a sajtra, és rákaramellizálódik. Ha megsült, konyhai papírkendőn lecsepegtetjük, és hidegen vagy melegen, a megmosott, szárazra törölt salátaleveleken tálaljuk. A szezámolajat elkeverjük az ecettel és a mézzel, és a sajtot az asztalon még meglocsoljuk ezzel az öntettel.

További kecskesajtos recepteket itt találtok >>>

 

A süét kecskesajt salátával, pirított dióval könnyű vacsorának vagy előételnek is remek A sült kecskesajt salátával, pirított dióval könnyű vacsorának vagy előételnek is remek
 
 
A sajtoknak egy egészen különleges csoportját képezik. A kecskesajt készítése ma is főleg kis kézműves sajtműhelyekben vagy parasztgazdaságokban történik. Kecskesajtot sok országban (Hollandia, Németország, Svájc, Ausztria, Spanyolország, Olaszország, Közel-Kelet) készítenek, de legnagyobb számban és sokféleségben leginkább Franciaországban.


Áttekinthetetlenül sokféle fajta és változat létezik. Sokszor juh és/vagy tehéntejet is kevernek hozzá. A tej lehet nyers és pasztőrözött. A sajttészta tulajdonságai és az érlelés, illetve ettől függően az íz és az aroma alapján 3 alaptípust lehet megkülönböztetni. 
- Az első esetben az alvasztásnál a tejsavképződés a döntő, az oltó hatása csekély. A sajttészta fehéres tömör, szerkezete finoman szemcsés. 
- A második típusnál a tejsav és az oltó hatása kiegyensúlyozottabb, mint pl. a camembert-hez hasonló sajtoknál.
- A harmadiknál az oltó hatása van enyhén túlsúlyban.

Formázásuk is igen sokféle, 4 féle alaptípust különböztetnek meg. (Alvadékot formákba öntik, sajtkendőben lecsöpögtetik, finomra kikeverik, vagy a töretet formázzák.)   
Kecskesajt lehet bevonat nélkül, vagy aranysárga-barnás felülettel, penészbevonattal, élesztős vagy rúzsos külsővel. Van, amelyikre porrá tört faszenet szitálnak, s ehhez gyakran kevés konyhasót is adnak.
A tej fajtájától, s az elkészítés módjától és az érleléstől függően az íz az enyhe krémestől a kifejezetten erőteljesig terjedhet. Némelyeket törkölyben érlelnek, másokat zöld- vagy más fűszerekkel, levelekkel borítanak, így még különlegesebb aromát kapnak a sajtok. Máskor a fűszeres adalékokat az alvadékba keverik bele.
Zsírtartalmuk a sza.-ban általában 45%, a szárazanyag legtöbbször 40-45% között van.

 

 

AJÁNLOTT LINKEK

BOKRÉTA     SZÖVETSÉG     J-K-SZ HÍRDETÉSEK     VILLANYPÁSZTOR     MANGALICA

 

BEJELENTKEZÉS 


Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt