Karakteres remek: a kecskesajt
Mita a kecskt hziastottk, ismerik a psztorok a kecskesajtot. Br nem a legolcsbb sajt, rdemes kiprblni, s fl, hogy aki kiprblja, beleszeret, s erre fog gyjteni minden hnapban.
A kecsketej
A kecskesajt kecsketejbl kszl, mely az egyik legegszsgesebb tejfajta. Gygyt hatst mr a 17. szzadban rsban mltattk. Rgen, az antibiotikumok felfedezse eltt a tdszanatriumok mellett kecsketenyszetek voltak, hiszen a kecsketej a tbc gygytsban nagy szerepet jtszott. A kecske testslynak tzszerest termeli meg tejben. A kecske teje tbb vitamint tartalmaz, s knnyebben emszthet, mint a tehntej. Forrals nlkl is ihat, tejallergit nem okoz. A kalcium, magnzium s foszfor arnya s felszvdsi kpessge az ember szmra a legmegfelelbb. Vastartalma hromszorosa a tehntejnek. Magas fehrjetartalma miatt igen j roborlszernek tartjk.
Karakteres ze miatt nmagban is tkletes eltel vagy vacsora, kenyrrel, kis paradicsommal
A kecskesajt
Az ltalban 40-45 %-os zsrtartalm kecskesajt meglehetsen tmny. ze igen markns, ezrt csak kevs kell belle. A kecskesajtot fleg kis zemekben, manufaktrkban, jellemzen kzzel ksztik. Ez haznkra s Nyugat-Eurpra is rvnyes. A legnagyobb hagyomnya Franciaorszgban van a kecskesajtnak, de fogyasztjk a grgk, a spanyolok, az osztrkok, a nmetek, a hollandok, az angolok is. Sokszor keverik juh- s tehntejjel. A francik chevre-nek (ejtsd: sevr) hvjk.
Kenyrlepnyen stve is isteni a kecskesajt
Fajtk
Rengeteg kecskesajt fajta ltezik. Lehet nyers vagy pasztrztt tejbl kszl kecskesajtot kapni. A kecskesajtok ze az egszen enyhtl az igen erteljesig terjed.
Ltezik bevonat nlkli, a bevonatosok kzl aranysrgs, penszes, leszts vagy rzsos (ez egy penszfajta). Magyar termelk is ksztik a szott fasznnel bevont kecskesajtot.
Zldfszerekkel is bebortjk, s gyakran a sajt maga kap ers fszerezst. Olajban eltett kecskesajtokat is lehet kapni, ezek akr fl vig is fogyaszthatk.
Friss kecskesajt rzsabors kregben
Hogyan egyk a kecskesajtot?
Krmsajttal keverve, fszerezve kenhetjk kenyrre. Picit meggrillezve saltval is kitn. Rnthatjuk, panrozhatjuk, keverhetjk burgonyval, zldsgekkel, valamint felfjtakhoz is nagyon finom. Isteni krtvel, fgvel, eperrel, srgadinnyvel.
A francik hidegen is eszik, de elterjedt a chevre chaud (ejtsd: sevre s), a meleg kecskesajt, bagettel vagy panrozva, baconben megstve.
Gyakran prostjk zldfszerekkel, fszerekkel a kecskesajtot
Kedvenc kecskesajtos receptjeink:
Kecskesajtkrm
Hozzvalk 6 f rszre:
20 dkg natr kecskesajt
5 dkg natr sovny krmsajt
1 fej hagyma
bazsalikom
s
rzsabors
1 gerezd fokhagyma
1-2 aprra vgott pirtott di
Elkszts: A hozzvalkat turmixoljuk - ha kell, egy kis olvt adunk hozz. A lnyeg, hogy sr llag legyen. Tlra rendezzk, a tetejt megszrjuk pirtott dival. Pirtssal nagyon finom. Eltelknt egyforma kis paradicsomokba tlthetjk, s ruccolagyon tlaljuk.
Kecskesajtos paradicsom grillezve
Hozzvalk:
15 dkg kecskesajt
1 nagyobb vagy 2 kisebb paradicsom
olvaolaj
fszerek (bazsalikom, oregano, bors)
pesto
magozott olvabogy s lilahagyma a dsztshez
Elkszts: A paradicsomot flbevgjuk, majd a csumjt v alakban kivgjuk, vkony lapokra karikzzuk. A kecskesajtbl kb. fl centi szles szeleteket vgunk, ezeket a szeleteket pedig gy osztjuk el, hogy egy-egy paracsomszeletet bebortsanak. A grillst rcsra stpaprt vagy aluflit tertnk, rrakjuk a paradicsomszeleteket gy, hogy ne rjenek ssze. Meglocsoljuk ket egy kis olvaolajjal, fszerezzk, majd bebortjuk a kecskesajttal. Kb. 10-15 percet grillezzk (mg a sajtok teteje szpen megsl). Mg sl, kis szeletkkre vgjuk az olvabogyt (n a fekett szeretem, mert kevsb ss), s apr kockra a lila- vagy jhagymt. Ha a grillezs ksz, kis dermeds utn (hogy a sajt teteje ne legyen olyan folys) elbb egy-egy pttynyi pestval megkenjk a sajtos paradicsom szeletkk tetejt, majd rszrjuk az olva-hagyma keverket, tlaljuk.
Pcolva is rdemes kiprblni a kecskesajtot!
Mzes olajban slt kecskesajt
Hozzvalk:
35 dkg kecskesajt
2 tojs
1 nagy fejes salta
15 dkg liszt
4 dl olaj
4 evkanl mz
Az ntethez:
1 dl szezmolaj
0,5 dl almaecet
1 dl akcmz
Elkszts: A hasbokra vgott kecskesajtot megforgatjuk lisztben, felvert tojsban, majd ismt lisztben. Az olajat a mzzel elkeverjk, a stshez felforrstjuk. Amikor mr elg forr, de mg nem g benne a mz, beletesszk a bundzott sajtot, s kevergetve, forgatva kszre stjk. Sts kzben a mz rtapad a sajtra, s rkaramellizldik. Ha megslt, konyhai paprkendn lecsepegtetjk, s hidegen vagy melegen, a megmosott, szrazra trlt saltaleveleken tlaljuk. A szezmolajat elkeverjk az ecettel s a mzzel, s a sajtot az asztalon mg meglocsoljuk ezzel az ntettel.
Tovbbi kecskesajtos recepteket itt talltok >>>
A slt kecskesajt saltval, pirtott dival knny vacsornak vagy eltelnek is remek
A sajtoknak egy egszen klnleges csoportjt kpezik. A kecskesajt ksztse ma is fleg kis kzmves sajtmhelyekben vagy parasztgazdasgokban trtnik. Kecskesajtot sok orszgban (Hollandia, Nmetorszg, Svjc, Ausztria, Spanyolorszg, Olaszorszg, Kzel-Kelet) ksztenek, de legnagyobb szmban s sokflesgben leginkbb Franciaorszgban.
ttekinthetetlenl sokfle fajta s vltozat ltezik. Sokszor juh s/vagy tehntejet is kevernek hozz. A tej lehet nyers s pasztrztt. A sajttszta tulajdonsgai s az rlels, illetve ettl fggen az z s az aroma alapjn 3 alaptpust lehet megklnbztetni.
- Az els esetben az alvasztsnl a tejsavkpzds a dnt, az olt hatsa csekly. A sajttszta fehres tmr, szerkezete finoman szemcss.
- A msodik tpusnl a tejsav s az olt hatsa kiegyenslyozottabb, mint pl. a camembert-hez hasonl sajtoknl.
- A harmadiknl az olt hatsa van enyhn tlslyban.
Formzsuk is igen sokfle, 4 fle alaptpust klnbztetnek meg. (Alvadkot formkba ntik, sajtkendben lecspgtetik, finomra kikeverik, vagy a tretet formzzk.)
Kecskesajt lehet bevonat nlkl, vagy aranysrga-barns fellettel, penszbevonattal, leszts vagy rzsos klsvel. Van, amelyikre porr trt faszenet szitlnak, s ehhez gyakran kevs konyhast is adnak.
A tej fajtjtl, s az elkszts mdjtl s az rlelstl fggen az z az enyhe krmestl a kifejezetten erteljesig terjedhet. Nmelyeket trklyben rlelnek, msokat zld- vagy ms fszerekkel, levelekkel bortanak, gy mg klnlegesebb aromt kapnak a sajtok. Mskor a fszeres adalkokat az alvadkba keverik bele.
Zsrtartalmuk a sza.-ban ltalban 45%, a szrazanyag legtbbszr 40-45% kztt van.
|